Hatha-yoga

De oorsprong van yoga is duizenden jaren oud en afkomstig uit India. Ademoefeningen en meditatie in de lotushouding maakten lang geleden deel uit van een religieuze traditie, het doorgeven ging mondeling. Zo rond de 16e-17e eeuw zijn deze oefeningen op schrift gesteld. De laatste honderd jaar druppelt deze kennis langzaam het westen binnen, en zijn er vele asana’s (bewegingen en houdingen) aan toegevoegd. Er zijn verschillende vormen van yoga, van vrij praktisch tot meer filosofisch gericht. Hatha-yoga legt de nadruk vooral op lichamelijke bewegingen en -houdingen en ademoefeningen (pranayama).
Hieronder: Prana Mudra, het gebaar van de adem, waarbij je diep inademt en langzaam de adem weer naar buiten laat stromen terwijl de handen zijwaarts gaan.


Hatha-yoga, zoals ik dat geef, is voor iedereen uitvoerbaar: jong of oud – stram of lenig – en ook als je al jaren weinig of niets aan sport hebt gedaan. Zelfs de meest eenvoudige oefeningen zijn effectief.

Yoga helpt je om:

  • je spieren en gewrichten soepel en lenig te maken en te houden;
  • je rugspieren te versterken en je wervelkolom soepel te maken;
  • een beter evenwicht in je lichaam en leven aan te brengen en te houden;
  • makkelijker te kunnen ontspannen.


Iedere les worden een aantal staande, zittende en liggende houdingen gedaan. Aan het eind volgt een (liggende) ontspanning. Door yoga te doen, kom je meer in balans, word je meer ‘jezelf’ en neemt je vitaliteit en energie toe.